1 листопада Володимир Кулешов взяв участь у робочій нараді керівництва області з керівниками територіальних громад Вінниччини. Очільникам громад був презентований перший в Україні Регіональний план управління відходами у Вінницькій області, над яким більше року працювала експертна група "DESPRO". Організаторами заходу стала Агенція регіонального розвитку Вінницької області та Вінницька обласна Асоціація органів місцевого самоврядування за підтримки швейцарсько-українського проєкту "DESPRO".

Фото без опису

Зокрема, на нараді приділялося багато уваги як регіональній стратегії, так і кращим місцевим ініціативам. Що саме обговорювалося, коментує Гніванський міський голова: «Змінюється життя, змінюється влада, приймаються нові закони, але основна проблема, яка загрожує Україні, і досі невирішена. Згідно цього плану область буде поділена на 6-7 кластерів, які будуть складатись з 3-4 районів. У них планується побудова сучасних високотехнологічних комплексів з утилізації відходів. Міжмуніципальним об'єднанням всередині кожного кластера рекомендується розробити свою власну стратегію збору, сортування та довезення відходів до центру утилізації. На мою думку, даний Регіональний план доволі конструктивний і має право на життя. Але з досвіду вирішення проблеми в нашій громаді, це питання має багато складових. Перш за все, підвищення тарифу для населення, що буде першочерговою умовою реалізації даного проєкту та політичного рішення органів місцевого самоврядування тих громад, на території яких будуть розміщені дані об'єкти (тобто дозвіл на розміщення об'єктів утилізації відходів). Це ті ризики, які можуть виникнути вже на першому етапі реалізації цього проєкту. Саме про них я наголосив у своєму виступі. Згідно попередніх розрахунків фахівців швейцарського проєкту "DESPRO" (проєкт з підтримки українських громад в напрямку збереження екології), вартість послуги з вивезення твердих побутових відходів з однієї особи має складати 33 гривні. І це при стовідсотковій оплаті всіх, без виключення, мешканців територіальних громад. Але за статистичними даними, на сьогодні в громадах не більше 60 відсотків мешканців, які сплачують за вивезення твердих побутових відходів, згідно укладених договорів, при тому, що вартість послуги не перевищує 20 гривень. Тому для досягнення мети – цивілізованого поводження з відходами, потрібно, перш за все, підняти рівень свідомості громадян, але цей процес може тривати не один рік, хоч вирішувати проблему все одно потрібно».

Фото без описуПрезентація в Іллінцях – це лише перша спроба публічно обговорити початкові важливі розділи Регіонального плану. Діалог між громадами та всередині громад безпосередньо впливатиме на зміну ситуації з відходами.

Фото без опису