25 листопада в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» працівники Тиврівського районного відділу філії Центру пробації у Вінницькй області спільно із представником Тиврівського бюро правової допомоги провели з неповнолітніми, які перебувають на обліку у відділі інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо допомоги у разі жорстокого поводження із ними.

На изображении может находиться: 2 человека, в том числе Irina Masits, люди сидят, стол и в помещении


Під час заходу неповнолітні громадяни дізналися, що права дітей закріплюються Конвенцією ООН про права дитини, Конституцією України, Сімейним Кодексом України, Законом України «Про охорону дитинства» та іншими нормативно-правовими актами, що регулюють суспільні відносини в цій сфері, а будь-яке насильство над дітьми та їх експлуатація переслідується законом.
Під час заходу підліткам було повідомлено, що закріплене в статті 55 Конституції України право на судовий захист, тобто можливість звернутися до суду за захистом своїх прав, свобод та інтересів, надається будь-якій особі без вікових обмежень з моменту народження. Цивільне процесуальне законодавство конкретизує механізм реалізації будь-якою особою, у тому числі і дитиною, конституційного права на судовий захист, якщо її права, свободи чи інтереси порушені або оскаржені. Реалізувати це право неповнолітня особа (дитина) може самостійно у передбачених законом випадках або за допомогою законного представника. Окрім того, увагу дітей звернули на те, що вони вправі особисто звернутися до органу опіки та піклування, служби у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, кол-центру з питань запобігання та протидії домашньому насильству, інших уповноважених органів за захистом своїх прав, свобод і законних інтересів.

Психолог Тиврівського районного відділу
Ірина МАСІЦ