4 грудня працівники Тиврівського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області провели інформаційну кампанію для учнів Гніванського професійного ліцею імені двічі Героя Радянського Союзу Р.Я. Малиновського з метою формування свідомості неповнолітніх щодо нетерпимого ставлення до насильства.

На изображении может находиться: 12 человек, люди улыбаются, люди стоят и в помещении


Захід був проведений задля розвитку у неповнолітніх почуття гідності, гордості, та поняття честі у стосунках , виховання у дітей відповідального ставлення до свого здоров’я, до власної особи, інформування про те, що кожна дитина має право на самовизначення, свободу самовираження, захист особистості від будь-якого виду насильства.
Підлітки не завжди вміють мирно розв’язувати свої проблеми та знаходити вихід із конфліктної ситуації. Тому трапляються сварки, бійки, знущання над слабшими (прізвиська, обзивання, кривляння, штовхання). Буває й таке, що "сильніші" учні вимагають гроші у інших дітей. Це найнебезпечніші прояви насильства. У таких випадках винуватці та їх батьки несуть відповідальність за законом.

На изображении может находиться: 8 человек, люди сидят и в помещении


Працівники відділу проінформували присутніх, що коли мова йде про насильство у шкільному середовищі, передусім на думку спадає цькування дітей однолітками. Проте жертвами насильства (булінгу) нерідко стають і вчителі – вони потерпають не лише через психологічне, а й через фізичне насилля з боку учнів та їхніх батьків. Було зазначено, що в Україні запрацювали зміни до Закону про протидію булінгу, який враховує і випадки цькування вчителів, як учасників освітнього процесу. Найжорсткіше покарання за це – 1700 гривень штрафу й 40 годин виправних робіт (у разі повторення – до 60 годин виправних робіт та до 3400 гривень штрафу). Якщо “булерам” до 16 років – санкції будуть накладати на батьків чи опікунів.
Про прояви насильницьких дій не слід мовчати, адже кожній людині гарантується право на свободу, особисту недоторканність, захист гідності та найкраще забезпечення її інтересів. Держава здійснює її захист від усіх форм фізичного, сексуального, економічного та психологічного насильства, образ, недбалого й жорстокого поводження з нею.

Ірина МАСІЦ,
психологиня Тиврівського районного відділу