На початку березня у Вінниці в HUB «Місто змістів» відбулася конференція «Твоя громада майбутнього: Як зробити українське село SMART?» Розмову вели у формі дискусійних панелей, учасниками яких були керівники області, науковці, економісти, керівники компаній, громадських організацій та асоціацій, напрямком діяльності яких є розвиток громад і територій, а також екологія та органічне виробництво. Своє бачення як розвивати сучасне село презентували спеціалісти і в галузі переробки сміття, і вирощення енергетичних культур тощо.

Фото без опису

Ці напрямки звичайно заслуговують на увагу, але потребують чималих фінансових вкладень. Найефективнішою, на думку присутніх, була презентація аграрної компанії «Органік-Д», які на практиці, а не в теорії показали, що можна вже сьогодні при відносно незначних коштах запровадити в селі, а згодом розвивати до замкнутого безвідходного циклу переробки.

Фото без опису

Практичні напрацювання своєї компанії представив присутнім Вадим Крачковський (один з керівників «Органік-Д»). Тваринництво, вирощування овочів, створення енергетичних біостанцій, виробництва органічних добрив, а згодом і міні-заводи з переробки продукції. Все це можливо запровадити вже сьогодні. Як результат, створення робочих місць та додаткові надходження до бюджету, без чого неможливий розвиток громади. Дуже приємно, що початком запровадження своїх нових ідей компанія «Органік-Д» обрала Гніванську ОТГ, де і керівник громади, і депутати сприяють розвитку такого необхідного напрямку!

Фото без опису