Не дивлячись на те, що через відсутність обігових коштів підприємство у 2019 році вимушено «простояло» 122 дні, 128 днів відпрацювало лише в одну зміну, колективу вдалося отримати вагомі здобутки. Завод входить в перелік кращих підприємств у своєму виді діяльності за результатами незалежного рейтингового аналізу роботи серед 329 783 суб’єктів господарювання, проведеного в 2019 році. Згідно національного бізнес-рейтингу завод посідає 6 місце («золото») серед суб’єктів господарювання України за показником «Коефіцієнт оборотності грошових коштів» та І місце («золото») серед суб’єктів господарювання Вінницької області за показником «Активи».

Фото без описуГніванчани, особливо ті, які тісно пов'язані з ПрАТ «Гніванський СЗБ», знають про нестабільну роботу підприємства. Ще декілька десятиліть тому це потужне виробництво працювало в три зміни і на 70% наповнювало бюджет всього району. Одне з найкращих підприємств Вінниччини забезпечувало роботою понад тисячу працівників, виконуючи державні замовлення. Підприємство завжди славилося якістю своєї продукції, а по-іншому це й неможливо, адже їх продукція використовується на залізниці і від її надійності залежить життя пасажирів. Та нестабільність у країні відгукнулася і на роботі «СЗБ». Тому здобутки, які отримав колектив у минулому році, радують та дарують надію, що флагман виробництва в нашому регіоні буде працювати, нарощуючи свої потужності.

Фото без опису

Основними напрямками роботи заводу є: виробництво залізобетонних шпал, труб, опор контактних мереж, плит перекриття та ін. Проєктна потужність заводу - 214 400 м3 залізобетонних виробів на рік. Асортимент складає більше 240 найменувань виробів. Та завантаженість виробництва на 90% залежить від АТ «Укрзалізниця». Ми не будемо описувати весь складний процес фінансових складових між замовником та виконавцем, нагадаємо лише те, що врегулювання цих відносин відбувалося через втручання високопосадовців, зокрема, Прем'єр-міністра України у 2019 році. Не стояли осторонь і працівники підприємства, які рік тому пікетували управління АТ «Укрзалізниця», Кабмін та Офіс Президента з вимогою виконання фінансових зобов'язань. Згадуючи той період, директор підприємства Олег Володимирович Хардикайнен виразив вдячність голові ЦК профспілки будівельників В. М. Андрєєву, який був поруч з пікетувальниками, та міській раді, яка повністю підтримала дані вимоги. В результаті акції для стабільної роботи підприємства була розроблена Програма з відновлення платоспроможності заводу. Відповідно до цього підприємство отримало від «Укрзалізниці» майже 19,5 млн грн поворотної фінансової допомоги та вже з серпня минулого року розпочало працювати в нормальному режимі. За 2019 рік товариство виробило більше 20 тис. м3 збірного залізобетону, що на 10% перевищило показних 2018 року. За цей же період виросло виробництво шпал на 10,5 %, і, як наслідок, збільшення доходів більше, ніж на 27 млн грн.

Що ж до 2020 року, то за результатами першого півріччя доходи збільшилися на 52 млн грн. Показник міг бути набагато вищим та в роботу підприємства, як і в життя всіх людей, свої корективи внесла пандемія CОVІD-19, і введені з нею карантинні обмеження. Як наслідок, 40 днів вимушеного простою. Не дивлячись на це, підприємство виробило більше 11,5 тис. м3 бетону в продукції збірного залізобетону. Завдяки такій роботі до бюджетів усіх рівнів було сплачено 19 млн 56 тис. грн податків, зокрема, до місцевого бюджету Гніванської ОТГ 3 млн 569 тис. грн.

На сьогоднішній день підприємство налічує 430 працівників. Працює не на повну силу, хоча має гарні замовлення від «Укрзалізниці». Та для їх виконання потрібна переробка форм для виготовлення шпал за новим зразком. Директор підприємства разом з колективом активно працюють над втіленням даного проєкту. Будемо сподіватися, що такому потужному колективу все під силу. Дякуємо вам за роботу та подальших успіхів!

Фото без опису