Вимоги цього Санітарного регламенту обов’язкові для врахування при влаштуванні і обладнанні приміщень всіх типів закладів загальної середньої освіти, що будуються та експлуатуються.

У новому документі містяться санітарно-гігієнічні норми щодо облаштування території школи, її будівлі, облаштування класів, кабінетів, майстерень, санітарних вузлів, приміщень медичного призначення, їдалень, а також спортивних майданчиків, фізкультурно-спортивних приміщень. Окремим блоком виділені вимоги до утримання шкільних басейнів.

Новий Санітарний регламент враховує кілька дуже важливих аспектів. Це, зокрема, інтереси дітей з особливими освітніми потребами, розвиток технічних засобів навчання і правила їхнього використання під час освітнього процесу та приділяє багато уваги шкільному раціону учнів.

З початку січня спеціалісти Держпродспоживслужби будуть ретельно слідкувати за тим, щоб нові норми виконувалися, а недоліки були усунені.

Важливі зміни відбулися у шкільному харчуванні!

Заборонено продаж:

- зернових продуктів, що містять понад 10г цукру на 100г готового продукту;

- продуктів, що містять понад 0,12г солі або еквівалентну кількість солі на 100г готового продукту;

-  продуктів, що містять синтетичні барвники, ароматизатори (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачі, підсилювачі смаку та аромату, консерванти;

- продуктів із рослинними жирами;

- непастеризованих соків, кави та кавових напоїв, енергетичних напоїв.

Окрім цього, раз на тиждень для учнів обов’язково має готуватися риба!

А фрукти та ягоди подаватись без додавання цукрів та підсолоджувачів. Прискіплива увага в новому Регламенті приділена харчуванню дітей, що мають особливі дієтичні потреби, наприклад - непереносимість окремих харчових продуктів або речовин. Для таких школярів повинно організовуватися окреме харчування. Для цього батьки подають до закладу освіти медичну довідку від сімейного лікаря чи педіатра.

 

 

Начальник Тиврівського  управління                                                                         Держпродспоживслужби                                                 Оксана Вознюк