Фото без опису

Памятка населенню

 

3АХОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ДІТЕЙ

ПІД ЧАС КОЛЕКТИВНОГО КУПАННЯ У ВІДКРИТИХ ВОДОЙМАХ

 

    Вибір і устаткування місця для колективного купання - важливий елемент

безпеки на воді. Суворо забороняється купатися в незнайомих місцях, оскільки це може призвести до нещасних випадків.

    Відкривають пляж після його оснащення й устаткування засобами порятунку та підписання спеціального акту комісією, до складу якої входять представники міської санітарно-епідемічної станції, організації рятівників на воді.

     Місця, відведені під пляж, відповідно до санітарно-технічних норм, повинні відповідати наступним вимогам:

  • місця для пляжу слід розташовувати вище за течією від портових, нафтоналивних споруд, причалів, спусків стічних вод і ділянок викиду промисловихвідходів; зона для купання не повинна перевищувати 50 м уздовж берегу та 20 - 25 м від берегу;
  • дно водоймища на ділянці, відведеній для купання, повинне бути твердим (піщаним, глинистим), без водоростей, обривів, ям, уступів, яке плавно опускається від берега до глибини 175 см плавним, очищеним від сторонніх предметів та очищатися щомісячно;
  • швидкість перебігу води в зоні купання не повинна перевищувати 10 м/ хв., а припустимі коливання рівня води у водоймищі —І—20 см;
  • одна з вимог безпеки при купанні — достатня прозорість води, що визначається за її здатністю пропускати світло до такого ступеня, щоб можна було через шар у 30 см прочитати звичайний книжковий шрифт;
  • якісний склад води у водоймищі повинен відповідати нормам, викладеним у санітарних Правилах. Тому один раз на місяць санітарно-епідемічна станція повинна проводити первинне та повторне хімічне і бактеріологічне дослідження води.

    Після вибору місця купання приступають до організації його устаткування.

    Пляж повинен мати огорожу, навіси та кабіни для переодягання.

    Ділянки для купання та межі запливу обладнуються і позначаються буйками,

встановленими в 25 - ЗО см один від одного або плаваючими гірляндами. Буйки виготовляють з дерева (з обох боків обрізаються конусоподібно), пінопласту або зі звареного металу. На буйках повинні бути передбачені ручки, за які можуть вхопитися ті, хто плавають, щоб відпочити на воді.

    Плаваюча гірлянда може бути виготовлена з капронового мотузка і поплавців із дерева або пінопласту. Гірлянду встановлюють на буйках, на глибині 70 - 90 см.

    Для тих, хто не вміє плавати, купання організовується в спеціально захищених місцях завглибшки не більше 120 см.

 

    Устаткування рятувального поста На місці купання обладнується рятувальний пост, оснащений за нормами рятувальної служби. На видному місці вивішуються правила купання і катання на човнах, які зобов'язані знати всі працівники, а також ті, хто є у воді та на березі. В місцях, заборонених для купання таблички з написом «Тут купатися заборонено». Якщо можливо, необхідно на березі встановити щоглу заввишки не менше ніж чотири метри для спостереження за тими, хто купається. У разі лиха на воді, на щоглі слід підняти кулю червоного кольору. За цим сигналом, ті, хто купаються, зобов'язані бігти до місця події для надання допомоги. На березі встановлюється рятувальний щит з індивідуальними засобами порятунку: рятівні круги з написом «Кидай потопаючому» (2 шт.), рятувальні кулі Суслова (2 пари), рятувальні кінці Александрова (2 шт.), рятувальні наїрудники (2 шт.), рятувальні багри (2 шт.), рятувальні жердини (2 шт.). Тут же мають знаходитися звичайні рятувальні сходи (1шт.), розсувні сходи (1шт.), рятувальні дошки (2 шт.), прапори білі з червоним хрестом (2 шт.), санітарна сумка або аптечка (1 шт.), рятувальний човен із написом на борту «Рятувальний» (2 шт.), рятувальний катер (1 шт.).

    Організація колективного купання До купання інструктор з плавання, педагоги інструктують дітей за правилами поведінки на воді, правилам купання, порядку купання, сигналам та іншим правилам, пов'язаним із перебуванням на воді.

    Масове купання дітей допускається проводити групами, але не більше ніж 10 дітей у кожній, тільки під безпосереднім спостереженням інструкторів із плавання та фізкультури, вихователів, із присутністю на пляжі медпрацівника.

    Купання дітей, які не вміють плавати, повинне проводитися окремо від дітей, які вміють плавати.

    Для кожної групи, котра купається, на березі повинен знаходитися спеціально призначений на цей час черговий з працівників табору, котрий відповідає за безпеку тих, хто купається й організацію купання групи. Під час купання дітей на всій території пляжу забороняється: купання та знаходження сторонніх осіб; катання на човнах і катерах.

    Перед початком купання повинні бути здійснені наступні організаційні заходи щодо підготовки ділянки:

  • для кожного загону вздовж берега на відстані 15 м один від одного та 1 м від урізання води виставляються берегові прапорці;
  • між двома береговими прапорцями у воді завглибшки 0,7 м виставляються хрестовина з прапорцем або буй, що позначає лінію запливу;   на щитах розвішуються рятівні круги, кінець Александрова;
  • між хрестовинами або буйками натягуються кольорові стрічки; крайні хрестовини або буйки з'єднуються стрічками з береговими прапорцями;
  • рятувальна шлюпка з рятувальником виходить на зовнішню сторону огорожі лінії запливу й утримується в 2 - 3 метрах від неї.

    Після закінчення цих заходів загони виводяться на свої ділянки.

    Після купання огорожа на воді може бути прибрана. Дітям, які купаються,

забороняється: пірнати та подавати крики помилкової тривоги, лиха; проводити ігри, пов'язані з захопленням кінцівок і пірнанням; плавати на надувних кругах та іграшках; запливати за знаки ліній огорожі. Перебування дітей біля відкритих водойм без супроводу дорослих у таборі ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ!

    Перед входом у воду та при виході з неї по команді: «По порядку номерів

розрахуйсь!» — вихователь загону перевіряє кількість дітей.

Забороняється купатися за відсутності рятувальних човнів, користуватися комплектом (трубка, маска, ласти), забороняються витівки на воді, присутність на дитячому пляжі сторонніх осіб.

    Не пізніше ніж за 5 днів до відкриття купального сезону лікар дитячого оздоровчого центру, медпрацівники, рятувальники, інструктор з плавання і педагоги зобов'язані провести заняття з надання першої допомоги на воді потерпілому.

    Купання працівників дитячого оздоровчого центру, навчання дітей плаванню проводиться в спеціально встановлений адміністрацією центру час.

    Навчання плаванню. Навчання дітей плаванню, способам порятунку та надання першої допомоги людині, котра постраждала на воді, а також спортивне вдосконалення проводиться на підставі «Інструкції інструктора по плаванню,котрий працює в ДОЗ.

    У кожну зміну проводиться 15-20 занять, упродовж яких діти повинні навчитися плавати. Ті, хто займаються плаванням, повинні знаходитися під систематичним контролем медперсоналу. Під час уроків із навчання плаванню, дітей звільняють від інших видів занять. Для дітей, які вміють плавати, організовуються заняття із рятування.

    Заняття з плавання проводить інструктор, який має спеціальну підготовку, спільно з педагогами, спеціально підготовленим активом із числа старших загонів.

    На заняттях обов'язкова присутність медичного працівника дитячого центру.

    Під час занять повинні суворо дотримуватися всіх правил безпеки, забезпечуватися висока організованість і дисципліна тих, хто займається.

    Для навчання плаванню необхідно мати 20 - 25 ретельно обструганих дерев'яних або пінопластових дощок завдовжки 90 - 100 см і завширшки 25 -40 см.

    У цілях попередження нещасних випадків під час занять необхідно підтримувати сувору дисципліну, не допускати витівок на воді, не дозволяти дітям йти до закінчення занять. Займаються діти попарно. Вони спостерігають за технікою плавання, допомагають один одному виправляти помилки, а в разі небезпеки, сигналізують про це інструкторові з плавання.

 

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ЦЗ ТА БЖД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ спільно з ДЕПАРТАМЕНТОМ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ ОДА