Фото без опису

Земельний податок - обов'язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів( п.п. 14.1.72 статті 14 Податкового кодексу України).

Платниками податку на землю є (п.п. 14.1.72 Податкового кодексу України, п. 269.1 Податкового кодексу України):

власники земельних ділянок - юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно (п.п. 14.1.34 статті 14 Податкового кодексу України) та земельних часток (паїв);

землекористувачі - юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди ( п.п. 14.1.73 статті 14 Податкового кодексу України) .

Для юридичної особи не оформлення права власності на землю є порушенням, відповідальність за яке встановлено ст. 144 Земельного кодексу України.

Об'єктами оподаткування є ( п. 270.1 Податкового кодексу України):

  • земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні;

  • земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Базою для розрахунку податку на землю є:

  • нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації;

  • площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

Земельні ділянки, для яких нормативну грошову оцінку проведено згідно п.п.271.1.1 Податкового кодексу України нормативно грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого розділом XІІ Податкового кодексу України (ст. 274 Податкового кодексу України):

1. не більше 1 відсотка від нормативної грошової оцінки - для сільськогосподарських угідь та земель загального користування;

2. не більше 12 відсотків від нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб'єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності;

3. не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки - для решти земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких проведено.

Земельні ділянки, для яких нормативну грошову оцінку не проведено згідно п.п.271.1.2 Податкового кодексу України земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено (ст.277 Податкового кодексу України) не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по АРК або по області.

Податковий період для земельного податку

Базовим податковим (звітним) періодом для земельного податку є календарний рік — з 1 січня по 31 грудня включно.

Для новостворених підприємств, а також для осіб, що набувають право власності та/або користування на нові земельні ділянки, звітний період може бути менше 12 місяців ( ст. 285 Податкового кодексу України).

«Річний» варіант. Платники (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щорічно станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки декларацію на поточний рік. У декларації річна сума земельного податку розбивається рівними частинами за місяцями. Якщо платник подав таку декларацію, то він може не подавати щомісячні декларації ( п. 286.2 Податкового кодексу України). Що стосується фізичних осіб, то їм суму податку нараховує контролюючий орган. Він зазначає цю суму в спеціальному податковому повідомленні-рішенні, яке надсилає платнику до 1 липня поточного року ( п. 286.5 Податкового кодексу України). Безпосередньо податок фізичні особи сплачують протягом 60 днів із дня, коли їм вручили податкове повідомлення-рішення ( п. 287.5 Податкового кодексу України).

«Місячний» варіант. У цьому випадку декларацію платники подають протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним. Відповідно, річна «земельна» декларація у цьому випадку не подається ( п. 286.3 Податкового кодексу України).

Строки сплати податку

«Річний» варіант. Якщо платник звітував за річною декларацією, земельний податок він сплачує щомісячно рівними частинами. Строк — 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця ( п. 287.3 Подактового кодексу України).

«Місячний» варіант. Якщо платник звітував за місячною декларацією, земельний податок також сплачується щомісячно протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця ( п. 287.4 Податкового кодексу України).

Також детальну інформацію щодо отримання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером «гарячої лінії» системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). За згаданою «гарячою лінією» можна отримати консультацію з правових питань, дізнатися інформацію щодо актуальних адрес центрів та з’ясувати інші питання функціонування системи надання безоплатної правової допомоги.

Вінницький місцевий центр з надання безоплатної 
 вторинної правової допомоги
 21021, Україна, м. Вінниця, вул. Порика, 29
 Телефон / факс: (0432) 56-01-80; 38 (098) 00 26 774, 38 (098) 67 87 593;

Emailvinnytsya1.vinnytsya@legalaid.vn.ua
 
 Барське бюро правової допомоги 
 м. Бар
 вул. Героїв Майдану, 6
 E-mailbarske@legalaid.vn.ua
 Тел.: (04341) 2-15-55
 Вінницьке бюро правової допомоги
 м. Вінниця
 вул. Хмельницьке шосе, 17
 E-mailvinnytske@legalaid.vn.ua
 Тел.: (0432) 66-14-72
 

Жмеринське бюро правової допомоги
 м. Жмеринка
 вул. Валерія Брезденюка, 19
 E-mailzhmerynske@legalaid.vn.ua
 Тел.: (04332) 5-23-78
 
 Тиврівське бюро правової допомоги
 смт Тиврів
 вул. Шевченка, 5
 E-mailtyvrivske@legalaid.vn.ua
 Тел.: (04355) 2-15-77