Фото без опису

Тема COVID-19 – це тема безпеки всієї держави

За ініціативи Голови обласної державної адміністрації Сергія Борзова, 14 вересня в облдержадміністрації провели нараду з ректорами вищих навчальних закладів та головами територіальних громад області щодо збільшення темпів вакцинації населення Вінниччини.

Для того, аби донести інформацію, яка обговорювалась на заході, до населення Гніванської громади, 15 вересня міський голова Володимир Кулешов провів нараду з питань вакцинації для керівників бюджетних закладів та установ. Він повідомив, що ситуація із захворюванням на COVID-19 в країні значно погіршилась і що є ризики закриття освітніх установ у зв’язку із недостатнім рівнем вакцинованих працівників у закладах.

Фото без опису

Присутній на нараді Николай Сташук, головний лікар Гніванський ЦПМСД , відповів на запитання з теми вакцинації, які хвилюють мешканців, та прокоментував ситуацію в цілому:

Тема COVID-19 – це тема безпеки всієї держави. Коронавірус – це наша дійсність і нам від неї нікуди не подітися. Потрібно просто захистити себе та своїх рідних від вірусу, від важких ускладнень та важкого перебігу цієї хвороби за допомогою вакцинації.

- Скільки часу потрібно контактувати з хворим, щоб заразитися вірусом?

- Для нового штампу коронавірусу «Дельта» достатньо 15 секунд! Цей штам значно заразніший та може викликати більш серйозні захворювання, ніж усі інші відомі.

- Скільки людей в громаді щеплено?

- По Гніванській ТГ щеплено 3612 осіб, що складає 24,9% від дорослого населення 18 років і старше.

- Чи виникали важкі побічні ефекти після вакцинації?

- У нас працює три пункти щеплень (в Могилівці, Селищі, Гнівані) та дві мобільних бригади, які виїжджають у різні установи та заклади для проведення імунізації. Усього вони вакцинували 8028 осіб. У жодного з них не спостерігалось важких ускладнень.

- Серед людей шириться думка, що вакцина змінює ДНК? Це правда?

- Ні, це міф.

- Чи потрібно вакцинуватися, якщо людина перехворіла на COVID-19?

- Так! Потрібно. Навіть якщо ви перехворіли на COVID-19 у безсимптомній, легкій чи важкій формі і маєте імунітет, вакцинуватися проти коронавірусу все одно варто. Умовний імунітет у людини після хвороби 6-12 місяців. А вакцинуватися можна вже через 4 тижні після перших симптомів хвороби.

- Скільки відсотків українців щеплено?

-Дуже мало. Лише 12 %. У Ізраїлі, наприклад, вакциновано майже 100 % населення.

Фото без опису

Також на нараді був присутній Леонід Григорович Ткачук, лікар-інфекціоніст Гніванська міська лікарня. Він розповів за яким принципом були створені вакцини, закликав вакцинуватися та читати менше інформації з неофіційних джерел.

#вакцинованийзначитьзахищений

Фото без опису