На початку 2022 року у Гніванській громаді запрацює система енергомоніторингу споживання енергоносіїв серед бюджетних закладів та установ. За допомогою програмного інструменту буде здійснюватися регулярний збір показів енергоспоживання закладів, їх систематизація та аналіз, що дозволить приймати подальші  управлінські рішення для покращення рівня енергозбереження та енергоефективності. В свою чергу, очікується що комплекс таких заходів дозволить скоротити витрати місцевого бюджету на енергоносії.

   «Це завдання дуже актуальне для нашої громади, особливо в умовах енергетичної кризи, яка пов’язана із зростанням цін на природній газ та електроенергію. Наразі дуже важливо здійснювати регулярний аналіз, приймати рішення та впроваджувати заходи, які б сприяли зменшенню споживання енергоносіїв закладами та економії витрат коштів.», - коментує Гніванський міський голова Володимир Кулешов.  

     Система енергомоніторингу впроваджується у рамках проєкту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань», який реалізовує Гніванська міська рада у партнерстві з Громадською організацією «Єврорегіон «Дністер». Проєкт фінансується Європейським Союзом у рамках ініціативи EU4Energy та Програми «Угода мерів – Демонстраційні проєкти» (CoM-DeP).

     З метою підготовки до запровадження системи енергомоніторингу у місті Гнівань відбувся онлайн-тренінг на тему «Впровадження системи енергомоніторингу Гніванської ТГ». Учасниками заходу стали понад 50 представників усіх бюджетних установ та закладів громади. У ході навчання учасники ознайомилися із теоретичними та практичними аспектами використання програмного забезпечення системи енергомоніторингу Гніванської міської ради для користувачів усіх рівнів.