Фото без опису 

 В  умовах воєнного стану важливо мати настороженість  щодо можливого застосування ворогом хімічної зброї масового ураження та знати як захиститися від наслідків її застосування .

    В такому випадку хімічні сполуки  можуть подразнювати очі, слизові оболонки, шкіру та дихальні шляхи, може виникати утруднення дихання - кашель, виділення мокротиння, іноді і з домішками крові, нежить, відчуття сухості в горлі, осиплість голосу, носова кровотеча, біль у грудях.

     При гострих отруєннях - головний біль, запаморочення, загальна слабкість. Хімічне забруднення також може ускладнити хронічні захворювання легенів, такі як астма та емфізема.

Як захиститися?

       В приміщеннях:

  •   провести герметизацію приміщення: щільно закрити вікна і двері, димоходи, вентиляційні люки;
  • вхідні двері «зашторити», використовуючи будь-яку щільну тканину;
  • заклеїти щілини у вікнах і стиках рам плівкою, лейкопластиром;
  • при появі запаху використовувати засоби захисту органів дихання - можна використати ватно-марлеву пов?язку змочену 2%-м розчином питної соди.

Поза приміщенням:

  • при необхідності (наявність запаху) захистити органи дихання засобами індивідуального захисту;
  • не перебувати в понижених ділянках місцевості - долинах, ярах, тощо;
  • не перебувати довго в підвалах  і в напівпідвальних приміщеннях;
  • намагатись знаходитись на підвищеннях;
  • слідкувати за  напрямком вітру.

 

   При ускладнені ситуації (при зміні напрямку вітру) визначити маршрут виходу із зони потенційної хімічної небезпеки (виходити в сторону, перпендикулярну напрямку вітру) та якнайшвидше покинути цю зону.

При сприятливій зміні вітру після виходу із зони забруднення або отриманні сигналу про закінчення хімічної небезпеки:

  • відкрити вікна і двері, провітрити приміщення;
  • змінити верхній одяг;
  • прийняти душ або вимити відкриті частини тіла з милом;
  • виключити будь-які фізичні навантаження.

 

   Продукти  харчування (овочі та фрукти) промити слабким (2%) мильно-содовим розчином.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------