Фото без опису

8 червня члени комісії обговорили заходи щодо попередження пожеж в місцях збирання, зберігання та переробки врожаю в пожежонебезпечний період. Це питання є надзвичайно важливим та актуальним у час, коли до щорічних загроз втрати урожаю через погодний та людський фактор, додалися загрози підпалів врожаю диверсантами, в т.ч. з числа внутрішньо переміщених осіб, а також займання в наслідок ракетних чи авіаційних обстрілів.

За результатами обговорення комісія вирішила рекомендувати керівникам підприємств, організацій установ, об’єктів збирання, зберігання та переробки врожаю дотримуватися рішення обласної комісії ТЕБ та НС № 2 від 03 травня 2022 року, а саме:

??Забезпечити проходження навчання з питань пожежної безпеки та з питань цивільного захисту, проходження протипожежних інструктажів;

??Призначити відповідальних осіб за протипожежний стан;

??Організувати проведення оглядів протипожежного стану об’єктів, перевірити справність систем виявлення та гасіння пожеж, пожежної техніки, систем водопостачання, встановити вогнегасники, та усунути недоліки;

??Здійснити перевірку електрообладнання та засобів блискавкозахисту;

??Очистити об’єкти та території від непотрібних горючих матеріалів;

??Заборонити спалювання сміття та виробничих відходів біля будівель та споруд;

??Забезпечити приміщення та техніку первинними засобами пожежогасіння, контролювати справність іскрогасників на сільськогосподарській техніці;

??Привести в робочий стан джерела протипожежного водопостачання;

??Привести в справний технічний стан всю збиральну техніку та агрегати;

??Провести додаткові протипожежні інструктажі з працівниками;

??Під час сільськогосподарських робіт організувати цілодобове чергування членів протипожежних формувань на пожежній техніці.

Також комісія рекомендує керівникам сільськогосподарських підприємств забезпечити цілодобову охорону хлібних масивів з початку дозрівання зерна та скласти план-схеми протипожежного захисту врожаю з нанесенням місць складування грубих кормів, смуг обкосів та прокосів з розбиттям на ділянки не більше 50 Га. В період воскової стиглості збіжжя перед косовицею зробити між ділянками прокоси шириною не менше 8 метрів та посеред прокосів робити проорані смуги шириною не менше 4 метрів.

Враховуючи непрості реалії сьогодення, члени комісії відзначили важливість збереження врожаю в умовах війни, що потребує загально-суспільних зусиль та свідомої відповідальності кожного громадянина.