Шановні друзі! Мав нагоду на вихідних ознайомитися з численними дописами та коментарями у ФБ. В основному вони стосувалися видалення аварійних дерев в місті. Дякую всім,  хто взяв участь: і тим хто писав етично виховано, і тим хто лайкою. Будучи людиною вихованою, я ніколи не відповідав хамством на хамство, і зараз цього робити також не буду. Отож, прочитавши безліч звинувачень в свою адресу, хочу дещо прояснити.

Фото без опису

Чому зрізалися багатовікові дерева (70 -80 річні осики та тополі) в посадках?  Сьогодні на вулиці квітень, а це означає, що найстрашнішу зиму під час війни ми з вами пережили. Але я згадую минулорічну осінь, підготовку до зими, очікування  повного блекауту, яким нам погрожував ворог і повна відповідальність за проходженням зими  громадою була покладена на керівників ТГ. Пам’ятаю перші обстріли об’єктів критичної інфраструктури, після яких на довгий час пропадало світло. Потім друга атака, третя… І це відбувалося до настання справжньої зими, яка передбачалася морозною та холодною. Створення  пунктів обігріву, пунктів незламності, створення групи швидкого реагування і т д… Що нами було зроблено в цьому напрямку? Про це розповім нижче. А спершу я хотів би торкнутися іншої теми.

 Під час одного із зібрань представників родин наших захисників, які героїчно боронять рідну Україну, до мене звернулися члени родин з запитанням «Чи будуть вони забезпечені на зиму дровами?». Я пообіцяв розібратися в цьому питанні і на наступний день поїхав в Гніванське лісництво, де дізнався, що є пільговий продаж дров за ціною 900 грн за один складометр. Це з умовою з самозавантаження та самовивозу з лісу! До того ж, наші захисники (призвані та добровольці)  не підпадали до цієї категорії, адже пільговиками вважалися тільки особи з інвалідністю та учасники АТО. Я доносив цю інформацію  в різні вищі інстанції, але нічого не змінювалося. Одночасно я пропонував написати відповідні заяви про потребу дровах тих громадян, які зверталися із цим питанням. Чесно кажучи, я навіть не хотів казати рідним наших захисників, що держава не може забезпечити їх найпростішим – дровами. Тому знайшли в посадках більш менш сухі дерева і завезли їх (безкоштовно) за вказаними адресами. Через декілька тижнів подібних заяв було вже близько сотні! Забігаючи наперед, повідомлю, що до кінця 2022 року заяв було вже біля 300! А на сьогодні 350! Я міг би пояснити, що у нас немає деревини і це не наші проблеми, але я вчинив по-іншому, про що не шкодую, якби мене не критикували. Я не шукав відмовок, а став наполегливо шукати можливості для  допомоги родинам наших захисників і забезпечити їх хоч якимись дровами на випадок, якщо наступить повний очікуваний блекаут з відсутністю електрики і газу. Я не міг допустити, що наші воїни, особливо ті, які знаходяться на передовій, думали, що влада не змогла допомогти їх родинам зігрітися взимку! Сьогодні, звичайно, ми можемо говорити про те, що дякуючи нашим електрикам, пожежникам, комунальникам і, в першу чергу ЗСУ, які професійно збивали більшу частину ворожих ракет, наші енергосистеми витримали та  в мережі був газ! Але ми не могли цього знати восени. Ми повинні були бути готовими до найгіршого сценарію. Тому була зібрана нарада працівників міської ради, депутатів, членів виконкому та керівників. Було обговорено питання «Як будемо діяти в ситуації, що склалась?»! Дане питання мало дві складові: перша -  ресурсна (які дерева будемо зрізати, хто це буде робити,  за яке фінансування); друга складова - юридична (все повинно відбуватися в рамках чинного законодавства: рішення, положення, дозволи, відповідні акти). Також мене звинувачують, що «дуби та граби порозбирали собі, а осику віддали людям». Заперечую! Адже в посадках, де проводилася вирізка, дуби та граби не росли, а отже, і не зрізалися! Зрізання проводилося працівниками комунальної служби, які  виходили працювати і в вихідні дні, і в  негоду. Завантажувалися вручну. В цьому брали участь як комунальники, так і працівники міської ради, освіти, охорони здоров’я! Подібна робота проводилася і в старостинських округах. Я щиро дякую усім, хто допомагав, адже багато мешканців сіл безкоштовно допомагали різати, завантажувати та навіть завозити дрова сім’ям військових.

  Отож, підводячи підсумки, на січень місяць ми спромоглися задовільнити майже 250 заявників (!) з числа родин захисників, які перебували на передовій,  дрова яким  були доставлені безкоштовно! Ще 100 заяв залишаються без розгляду, в зв’язку з тим, що немає такої кількості деревини. Однак і тут ми зіткнулися з критикою, адже комусь дрова сирі, комусь сухі, загрубі, затонкі, задовгі, з листям,  і т.д.  Проте, незважаючи на ці «недоліки», від привезених безкоштовних дров ніхто не відмовився. Також не було і дня коли б заявники не приходили в міську раду з вимогою якнайшвидше привезти їм дрова, бо іншим везуть, а їм ні. Ми завжди людям пояснювали, що ми не вирубуємо дерева у лісі, а постійно шукаємо посадки, де ростуть аварійні дерева та дерева, які перевищили свою вікову межу. І всіх відразу задовільнити ми не можемо. Більшість людей з розумінням ставилися до цього, але не всі.

Заготівля дров для захисників - це була клопітка щоденна робота. В основному зрізалися дерева в лісопосадках в межах населених пунктів. Тому, коли мені ставлять запитання, хто писав заяви на ці аварійні тополі і осики вздовж дороги, то заяви були написані родинами захисників, а інших варіантів де взяти деревину, в нас не було! Також частина старих дерев росла біля житлових будинків  мешканці яких ще раніше писали заяви на їх видалення. Адже під час негоди вони часто падали на  лінії електропередач та проїжджу частину і загрожували житловим будинкам.

 Наступне, про що хочеться сказати, це те, що восени, очікуючи повного блекауту, ми думали не тільки про родини захисників, але й про всю громаду! Адже якби таке відбулося і громадяни не мали б в оселях світла і газу, потрібно було б десь зігріватися, заряджати гаджети і харчуватися! Тому міською радою (депутатами, виконкомом та апаратом) була проведена величезна робота в цьому напрямку. Так у нас було готово до відкриття 15 пунктів обігріву, в тому числі  три «Пункти незламності»! Пункти обігріву були обладнані  в кожному селі в будинках культури та  п’ять у Гнівані! Кожен пункт обігріву був забезпечений окремим генератором 7-10 кВт, Інтернетом, предметами гігієни, запасами питної води  та саме основне - автономними пічками на дровах, на яких можна було й приготувати їжу! Було зроблено запас пального до генераторів та запас деревини на випадок відкриття таких пунктів, а це ще декілька сотень кубічних метрів деревини!  А ще нами було переведено 8 комунальних закладів, серед яких ДНЗ та школи, на альтернативне  опалення шляхом встановлення  твердопаливних котлів із відповідним запасом дров!

На сьогодні можна з полегшенням сказати, що ми перестрахувалися і зробили більше, ніж потрібно. Але це ми знаємо сьогодні, а не восени! А тоді ми готувалися дуже серйозно, як і вся Україна! І я сьогодні  з гордістю можу сказати , що ми були готові до очікуваного блекауту, як жодна інша громада! Це вдалося і за рахунок тих старих аварійних дерев 70—80-річних осик та тополь, і за рахунок активних громадян, які невтомно працювали! Так, можна і критикувати з диванів те, що дрова були не сухі, проте, скажіть, а  де ж було  взяти сухі?! Але і свіжі зрізані горять, якщо не має ніяких, або в перемішку з сухими!

Подібну практику у нас перейняли й інші громади Вінницької області, які також шляхом видалення в посадках багатовікових дерев забезпечили сім’ї захисників хоч якимось дровами.

Тепер про майбутні насадження. Коли ми почали вирізати старі осики біля ворошилівського перехрестя, ми ще тоді пообіцяли місцевим жителям, що в тому мікрорайоні будемо висаджувати молоді дерева. Тільки для цього спочатку потрібно було вирізати старі, потім викорчувати пеньки, потім вирівняти шляхом підсипання та планування майданчик, на якому посадити алеї з молодих дерев. На даний момент старі дерева зрізані, пеньки викорчувані, частково бульдозером вирівняна земля та роботи в цьому напрямку продовжуються. На сьогодні вже замовлено двісті саджанців 2-ох метрових лип. Дані алеї будуть насаджені від тризуба і знаку Гнівань  в напрямку Вінниці протяжністю близько 500 м. За алеями на вільній ділянці в бік до присадибних ділянок будуть висаджені також ялини, берези, клени та інші насадження, буде засіяна трава. Кожен бажаючий зможе посадити своє дерево, запрошуємо на толоки. Також будуть встановлені камери відеоспостереження аби запобігти шкоди з боку порушників!

Тепер щодо зрізаних раніше дерев на територіях ДНЗ, шкіл, лікарні, та інших об’єктів. Відповідно до законодавства, контроль за дотриманням будь-яких дерев покладений на керівників даних закладів! А ще на керівників покладена відповідальність за  нанесення фізичних та матеріальних збитків громадянам від падіння дерев! Тому безпосередньо керівникам і слід контролювати аварійні дерева та видаляти їх, дотримуючись законодавства! Якщо в міську раду надходить заява від  керівників  закладів, і міська рада не надасть відповідного дозволу, то відповідальність за збитки автоматично переходить на керівника або спеціалістів міської ради, залежно від того хто бездіяв! Неодноразово такі заяви надходили від керівництва 4-го садка (цукровий завод). Коли дуб стоїть на вигляд здоровий, а всередині порожнє дупло та весь стовбур порожній. Якби не дай Бог дане дерево впало на дітей, хто б ніс відповідальність? Критики, яким краще знати яке дерево зрізати? Чи завідуюча ДНЗ, яка несе персональну відповідальність? Тому перед тим, як писати про зраду та розкрадання, зверніться до керівника того чи іншого закладу і запитайте, чому саме було зрізано те чи інше дерево. Ідентична ситуація і з деревами на території лікарні. Ще у 2017 році «Державним агенством лісових ресурсів України» дані дуби були визнані аварійними, про що є відповідний акт.  Тому заяви від керівника є, дозволи надані! Також повідомляю в  лікарні встановлені твердопаливні котли і всі аварійні дерева, які видаляються на їхній території, переходять їм у використання як дрова! Хочу повідомити, що всі наявні документи в комунальних закладах є! Бажаючим можна прийти та ознайомитися!

Хочу наголосити, що Гніванська міська рада не несе відповідальність за дерева розташовані в приватному секторі, на орендованих земельних ділянках, на підприємствах, а також - в лісі! А такі підприємства, як  Держлісгосп та Агроліс, відповідно до законодавства,  не уповноважені брати дозвіл для видалення дерев у міській раді і також несуть відповідальність за ушкодження завдані падінням дерев!

Дуже шкода, що більшість дописувачів пишуть коментарі не вникаючи в суть проблем та не вивчаючи  відповідного законодавство! Звинуватити когось в будь-чому – це найпростіше, проте спочатку варто б розібратися в ситуації, а потім вже писати!

Шановні мешканці громади. Я вкотре наголошую, що у разі виникнення  будь-яких питань чи пропозицій, ви можете телефонувати мені особисто за тел. +380674304324, залюбки відповім на всі ваші запитання.

Я завжди надаю свій номер телефону і готовий відповісти на будь-які запитання. На жаль ніхто з цього питання жодного разу не зателефонував. Дякую за розуміння! З повагою В. Кулешов