Фото без опису

З настанням теплого періоду швидше розповсюджуються інфекційні хвороби, збільшується кількість випадків отруєнь. Однією з найтяжчих інфекційних хвороб є ботулізм. Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною. Оскільки останнім часом в Україні збільшилась кількість випадків ботулізму, враховуючи вкрай обмежений доступ до протиботуліничної сироватки в лікувальних закладах,

Держпродспоживслужба нагадує:

 

Ботулізм — це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин, який виробляється мікроорганізмами –  бактеріями Clostridium botulinum. Токсин  не руйнує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.

             Назва хвороби походить від латинського “Botulos” – ковбаса. Як правило, домашня кров’янка, ліверна, в натуральній оболонці.

             Все, що забруднене землею і вмістом кишечника тварин, потенційно небезпечне на предмет зараження ботулізмом – м’ясо при обробленні туші і продукти з нього; риба, гриби, овочі, фрукти, ягоди… Але – для накопичення токсину, важлива експозиція (тобто тривалість дії) в сприятливих для мікроба умовах, в даному випадку – анаеробних, без доступу кисню.

             Все це, погано промите й очищене, та ще й герметично закупорене під кришку (паличка ботулізму в безкисневому середовищі активно виробляє і накопичує токсин) небезпечніше втричі. Вакуумна упаковка теж анаеробна. При в’яленні, копченні під зовнішньою скоринкою також створюється аналогічне середовище.

            Ботулотоксин – найпотужніша біологічний отрута на Землі, в 400 000 разів сильніша за отруту гримучої змії, але він легко руйнується нагріванням, а особливо – кип’ятінням: білок токсину починає денатурувати при 40-50 °С.

           Ботулізм є рідкісним, але небезпечним для життя захворюванням, яке уражає нервову систему (нерви, головний і спинний мозок) і викликає параліч (м’язева слабкість).         

  

  Симптоми ботулізму можуть спостерігатись від кількох годин до кількох днів після  споживання в їжу продуктів,  в  яких  є збудник ботулізму, або його  токсини.

Спочатку відмічаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, діарея або закреп, в подальшому виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг.

    

 Симптоми ураження нервової системи при ботулізмі можуть включати:

– опущені повіки;

– нечіткість або подвійний зір;

– слабкість м’язів обличчя;

– труднощі з ковтанням;

– невиразна мова;

– труднощі з диханням.

У дітей раннього віку можуть відмічатись слабкий плач, зниження апетиту, а також гострий біль у області голови, шиї та кінцівок.

 

 Коли варто звернутись до лікаря 

Ботулізм є дуже серйозним захворюванням, яке вимагає негайної медичної допомоги.

 При ознаках  ботулізму треба негайно звернутись за допомогою до сімейного лікаря, а якщо це сталось ввечері, то зверніться за телефоном до найближчого відділення цілодобового медичного центру. 

     Більшість людей повністю одужує після лікування, при вчасному зверненні за медичною допомогою. У протилежному випадку –  параліч може поширитися на м’язи, які контролюють дихання, що може призвести до летального результату приблизно в 5-10% випадків.

       

  Профілактика ботулізму

  • Ризик заразитись ботулізмом від продуктів харчування не критично високий, але все ж можливий, особливо це стосується ринків, де не завжди дотримуються всіх необхідних санітарних вимог зберігання.

  • Дещо вищий ризик, якщо ви виробляєте власну їжу, особливо консервування. Але дотримання гігієнічних процедур та рекомендацій, щодо консервування, зменшить його.

  • Не їжте їжу з опуклих або пошкоджених банок, а також не їжте консервовані продукти з неприємним запахом; продукти, які зберігаються з порушенням температурного режиму і, звісно ж, прострочені продукти.

               Старайтесь дбати про себе і своїх близьких  та вживати тільки свіжі та якісні продукти, ретельно перевіряйте їх термін придатності.