В Україні функціонує приблизно 700 закладів інституційного догляду, де перебувають понад 90 тисяч дітей. Тоді як патронат над дитиною – це шанс вберегти її від потрапляння у заклад та залишити у біологічній родині. Про те, що передбачає ця комплексна послуга, її значення та де шукати патронатних вихователів говорили під час загальноукраїнського вебінару, який провела міжнародна благодійна організація Партнерство «Кожній дитині» на замовлення Міністерства соціальної політики України. Фото без опису

Мета патронату – забезпечити захист прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати з батьками чи іншими законними представниками. Це можливість для батьків здолати труднощі, поки про дитину подбають професійні вихователі. Тому популяризація цієї соціальної послуги та підвищення її якості – це саме те, над чим зараз працює держава.

Саме такі ініціативи важливі, адже відповідають державній політиці у сфері захисту прав дитини, де сімейні форми виховання є пріоритетом. На сьогодні в Україні діє 300 сімей патронатних вихователів. Але щороку близько 8000 дітей опиняються у таких життєвих обставинах, після яких потрапляють в інтернатні заклади.

На даний час держава хоче переглянути механізми фінансового забезпечення патронатних вихователів, професіоналізувати послугу патронату та створити додаткові стимули. Наприклад, спростити вимоги до самих патронатних вихователів, щоб у кожній територіальній громаді функціонували такі сім’ї. Працюємо і над тим, щоб забезпечувати їх позачерговим житлом у разі потреби або скасувати вимоги щодо постійного заробітку.

В Україні 32% дітей у будинках дитини “сімейні”, тобто не мають статусу позбавлених батьківського піклування. У притулках та центрах соціально-психологічної реабілітації таких дітей 49%, тобто вони мають батьків, які не позбавлені батьківських прав. І більшість дітей (71%) перебуває у закладах понад встановлений термін, а громади, через брак фахівців та інші причини, не можуть повернути дітей у сім’ї.

Саме тому тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя, поки батьки здолають складні обставини, має працювати як “швидка сімейна допомога” і запобігати потраплянню дитини із сім’ї в інституцію.