Як провести святкові дні і уникнути харчових отруєнь – радять спеціалісти Вінницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

 Фото без опису

 

Закуповуючи харчові продукти –  дотримуйтесь правил:

 

- не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються; 

- не купуйте харчові продукти великими партіями, особливо ті, в яких короткий термін придатності до споживання;

- купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку;

- не купуйте продукти сумнівної якості, «з рук», чи у місцях стихійної торгівлі;

- при купівлі фасованого харчового продукту зверніть увагу на цілісність упаковки, маркування, умови його зберігання та реалізації, а також обов’язково на термін придатності харчового продукту. 

 

При зберіганні харчових продуктів – зважайте:

 

- на етикетці харчових продуктів вказано умови їх зберігання, дотримуйтеся їх;

- продукти, які швидко псуються, зберігайте в холодильнику;

- сирі та готові продукти зберігайте окремо. 

 

Готуючи продукти –  пам’ятайте: 

 

- перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;

- переходячи з одного технологічного процесу на інший - обов’язково мийте руки; 

- використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових продуктів;

- при приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;

- не готуйте страви заздалегідь, пам’ятайте, що приготовлені страви не можна зберігати тривалий час;

- салати заправляйте безпосередньо перед їх вживанням, адже вони мають короткий термін придатності - не більше 3 годин;

- для приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості; 

- свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;

- молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;

- під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

- не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні. 

 

       Також, необхідно пам’ятати, що після переходу від тривалого посту до вживання святкових страв є ризик виникнення ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту, насамперед, панкреатиту, холециститу. Тому слід дотримуватись принципу поступового переходу від вживання пісних страв до святкового меню.

 

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість), не займайтесь самолікуванням, негайно зверніться за допомогою до закладу охорони здоров’я!

 

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!