Фото без опису

На присадибних ділянках в повному обсязі проводяться активні роботи з вирощування городніх рослин. Частина цих робіт пов'язана із використанням засобів захисту рослин для боротьби із шкідниками, хворобами та бур'янами.

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертає увагу на особливості застосування пестицидів на присадибних ділянках.

Насамперед необхідно добре орієнтуватись у доцільності проведення захисних заходів: визначити вид шкідливого організму, встановити оптимальний час та метод боротьби з ним. Для цього необхідно дотримуватись рекомендацій фахівців у сфері захисту рослин, з якими можна ознайомитись у засобах масової інформації, наукових статтях, довідниках тощо.

Після визначення об'єкта застосування засобу захисту рослин необхідно придбати ефективний пестицид. Підібрати пестицид можна за допомогою порад фахівців, власного досвіду, реклами та інших методів. Головне - необхідно пам'ятати: можна використовувати лише ті пестициди, що зареєстровані та дозволені до використання в Україні. Приватні особи повинні шукати пестицид із позначкою "Для роздрібного продажу населенню".

При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись рекомендацій та вимог щодо їх застосування, які вказані на упаковці препарату.

Управління фітосанітарної безпеки застерігає від придбання фальсифікованих, контрафактних та незареєстрованих засобів захисту рослин. Такі препарати характеризуються низькою або повною відсутністю біологічної ефективності, пригніченням або повною загибеллю культури для якої застосовували фальсифікат, накопиченням шкідливих сполук у продукції та ґрунті, що в подальшому може негативно вплинути на здоров'я людини. Купуйте засоби захисту рослин лише в спеціалізованих магазинах, уникайте стихійних точок продажу.

Під час застосування пестицидів потрібно дотримуватись вимог особистої безпеки, використовувати засоби індивідуального захисту: спецодяг - халат, комбінезон; для захисту органів дихання – респіратори або марлеві пов'язки; для запобігання потраплянню на шкіру – гумові рукавиці, чоботи; для захисту очей – герметичні окуляри.

Обов'язково слід звертати увагу на безпеку оточуючих (людей, домашніх тварин, дикорослої рослинності):

  • не залишайте приготовані розчини для повторних обробок;
  • не залишайте пестициди та забруднений інвентар без нагляду;
  • не використовуйте в інших цілях ємності та інший інвентар, за допомогою якого здійснювалось приготування робочого розчину та застосування пестицидів;
  • переконайтеся у відсутності інших людей чи тварин поряд з оброблюваною ділянкою, відмовтесь від застосування пестицидів при наявності вітру (швидкість вітру понад 4 м/с), який може зносити шлейф від оприскувача в сторону житлових приміщень та городини (ягоди, цибуля на перо, кріп, петрушка тощо), сусідських земельних ділянок, відкритих криниць та водойм;
  • стежте, щоб пестициди не заносились в житлові приміщення, в місця утримання тварин та птиці.

Пестициди слід зберігати в оригінальній упаковці чи іншій ємності, на якій має бути наліпка з їх назвами. Пестициди повинні знаходитись у приміщенні під замком або у відведеному для цього місці, яке недоступне для дітей, де не зберігають продукти харчування та корми для худоби і птиці.

Якщо приватна особа має намір використовувати пестициди на своїй присадибній ділянці, доцільно попередити сусідів про проведення даного обробітку, щоб вони могли зачинити вікна, обмежити випас худоби та птиці, щоб вони випадково не зайшли на оброблену пестицидом територію.

Категорично заборонено застосовувати пестициди під час льоту бджіл, особливо на квітучих рослинах, а також при наявності неподалік місця обробки дикорослих медоносів (акації, липи, різнотрав'я тощо), необхідно зачекати, коли бджоли повернуться на ночівлю у вулики.

Дотримання таких нескладних порад дозволить уникнути конфліктних наслідків та зберегти своє здоров'я!