У Вінниці відбувся круглий стіл «Проблемні питання організації, підготовки та проведення перших виборів в ОТГ. Регіональний погляд на перспективи виборчої реформи в Україні».

Фото без опису

Участь у роботі заходу взяли депутати обласної Ради Владислав Рой, Григорій Зозуля, Олександр Побережець, Андрій Вигонюк, начальник управління аналітично-інформаційної роботи виконавчого апарату обласної Ради Ірина Ярошинська.  На заході були присутні голова підкомітету Верховної Ради України з питань виборів та референдумів Олександр Черненко, депутати місцевих рад, голови Гніванської міської ОТГ Володимир Кулешов та Глуховецької селищної ОТГ Олександр Амонс, викладачі Києво-Могилянської академії та Донецького Національного університету імені Василя Стуса.

Фото без опису

Під час круглого столу обговорили проблеми виборчого процесу у регіонах, озвучили пропозиції щодо удосконалення виборчого законодавства. Учасники зібрання говорили про низьку якість виборчих комісій у селах і районах, про те, що працювати у таких комісіях бажаючих все менше. Серед проблемних питань виборів, які були озвучені, – якість і кількість бюлетенів на виборах, підкуп виборців, низький рівень освіти членів виборчих комісій.

Фото без опису

Пропозиції, які прозвучали під час зібрання, стосувались навчання членів виборчих комісій, отримання ними відповідного сертифікату, оплати роботи депутатів місцевих рад, друку бюлетенів із захисними механізмами, питання агітаційної діяльності партій під час виборів.

Як пообіцяли організатори заходу, пропозиції вінничан знайдуть своє відображення у змінах до виборчого законодавства. Варто зазначити, що круглий стіл було організовано у рамках регіональних заходів Офісу Ради Європи в Україні (Венеціанська комісія) у співпраці з Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

Фото без опису

29 жовтня в Україні відбулись перші вибори в 201 об’єднаній територіальній громаді. За оцінками спостерігачів, законодавчі можливості для об’єднання територіальних громад не були систематизовані з іншими законами України і створили низку неприпустимих для якісного виборчого процесу правових колізій. 7 листопада Верховною Радою України в першому читанні було прийнято проект Виборчого Кодексу №3112-1. На сьогодні у регіонах обговорюють зміни, які варто врахувати під час підготовки законопроекту №3112-1 до другого читання. До участі у регіональних дискусіях запрошені депутати Верховної Ради України, депутати та представники органів місцевого самоврядування, політичних партій, громадських організацій, члени виборчих комісій.