Фото без опису

Юні краєзнавці школи-гімназії №2 міста Гнівані на чолі із учителем історії Ковалем О.І. на осінніх канікулах віднайшли могилу воїна-капелана Української Галицької Армії отця Володимира Ванчицкого. Це підтвердив його правнук Юрій, який проживає у Києві та під час шкільних канікул  відвідав могилу разом із краєзнавцями в Гнівані. Мати Юрія живе у Львові. Підпочуччик та польвий духівник Володимр Ванчицький народився 1875 року в Красному Скалатського повіту на Тернопіллі. Помер 15 листопада 1919 року. Навчався У Тернополі та Львові. Боровся з однодумцями за відновлення Українського університету. 1901 року висвячений у священики Української греко-католицької церкви митрополитом Андреєм Шептицьким. Очолював Демократичну партію, товариство «Сільський господар», філію товариства «Просвіта». З утворенням Української Галицької Армії стає на шлях боротьби за вільну Україну. Воював у 14 Станіславській бригаді ІІІ корпусу УГА. Ця бригада прославилась у Чортківські офензиві, визволенні Жмеринки, Вінниці, Гнівані, Витави від більшовиків. На березень 1919 року в складі УГА були 126 тисяч вояків, в січні 1920 року- 22 тисячі. Близько 4о тисяч загинули від висипного тифу(за іншими даними – хімічної зброї) на Вінниччині. За свідченнями очевидців у Витаві може бути 500 загиблих.

Відзначаючи 100-річчя Української революції потрібно гідно вшанувати героїв України, які віддали життя за її волю. Тому на 10 годину 6 грудня 2017 року на його могилі буде урочистий мітинг. Краєзнавці склали каталог визначних місць , де були бої у 1917-1921 роках у Тиврівському районі та передали його у Тиврівську держадміністрацію.

Воїни УГА складали таку присягу:

Присягаємо торжественно Всемогучому Богу повинуватися вірно і слухняно Західно-Українській народній республіці, її Верховній Владі, її Правительству, її Армїї, як також всім її отаманам та всьому її начальству, їх поважати і захищати, їх прикази і припущення всякій службі виконувати, проти всякого ворога, хто-небудь ним бувби і де тільки воля її Верховної Влади вимагатиме, на водах, на сушах, у воздусі, вдень і вночі, у боях, наступах, сутичках і всякого рода підприємах, словом на кожному місці, в кожду пору, в кождім случаї хоробро і мужньо бороти ся, наших військ, прапорів, і оружя в ніякому случаю не  покидати, з ворогом ніколи в найменші порозуміння не входити, завсігди так нестися, як сього воєнні закони вимагають та як чесним воїнам лицює і в сей спосіб в чести жити і умитрати. – Так нам Боже, допоможи - Амінь.