Фото без опису

ЩО НАМ  ВІДОМО ПРО РАННЄ ВТРУЧАННЯ ?

Нині багато дискусій ведеться на тему попередження важких хвороб чи інвалідизації. Наскільки можливо це зробити і кому це під силу? Попередження будь-яких хвороб, а тим більше інвалідності у дітей – це комплексна робота батьків, медиків та інших суб’єктів діяльності, які дотичні до  розвитку наймолодших наших мешканців. Головне у питанні попередження – це своєчасність та доцільність. Адже кожен, хто знайомий із законами розвитку дитини, її формування як особистості, хоча би базовими засадами нейропсихології та й психології загалом, чудово розуміє, що перші роки життя людини відіграють не просто абияку, а визначальну роль для того, яким буде все її життя. Навіть якщо в дитини немає медичного діагнозу, саме від перших років її життя, від того, якими були стосунки з мамою, татом, родиною, яким було оточення, залежить, яка буде особистість і яким буде її життя. У випадку, коли в дитини є порушення розвитку або є загроза їх появи, час є ще більш коштовним. Саме для того, щоби не лише такі діти, але й родини загалом якомога швидше отримали фахову допомогу та підтримку, і створена послуга раннього втручання (далі – РВ). Допомогти дитині з особливостями розвитку адаптуватися й поліпшити якість життя всієї сім’ї – основне завдання фахівців РВ. Що ж таке РВ? РВ– це міждисциплінарна сімейноцентрована система допомоги дітям раннього віку (від народження до 3-х років) із порушеннями розвитку та дітям груп біологічного й соціального ризику, спрямована на покращення розвитку дитини та підвищення якості життя родини. У програмі РВ допускається й робота з дітьми, старшими 3-х років, особливо якщо дитина та сім’я перед тим не отримували відповідних послуг.

 

ХТО ВИЗНАЧАЄ, ЧИ ПОТРІБНА ПОСЛУГА РАННЬОГО ВТРУЧАННЯ

Умови входу сім’ї в послугу РВ можуть бути різними. Будь-яка послуга надається за бажанням батьків. Послуга раннього втручання орієнтована на будь-які нозології. Як ми вже знаємо, є й такі “клієнти послуги раннього втручання”, яким не встановлено діагноз, але однаково можуть бути певні порушення в розвитку дитини. Зазвичай саме батьки або інші родичі, близькі бачать це.

Проте є перша стадія в сім’ї – неготовність батьків прийняти стан і можливості розвитку дитини. А отже, як на стан розвитку дитини, так і на стан родини щодо готовності сприймати особливості розвитку свого малюка можуть і мають звертати увагу в пологовому будинку. Адже є нозології, які видно відразу. Далі – сімейні лікарі, які спостерігають за розвитком дитини. Тож найвірогіднішою точкою входу сім’ї в послугу РВ є медицина.

В цілому, усі суб’єкти діяльності, які в тій чи іншій мірі  мають відношення до питань розвитку дітей, і просто небайдужі люди не повинні стояти осторонь сімей, у яких виховуються діти з певними проблемами. Необхідно спрямувати увагу батьків цих сімей (у прийнятний для них спосіб) на отримання послуги РВ.

 

ДЕ МОЖНА ОТРИМАТИ ПОСЛУГУ РАННЬОГО ВТРУЧАННЯ ЖИТЕЛЯМ ГНІВАНСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

Жителі Гніванської громади можуть звертатися за отриманням послуги РВ до фахівців/консультантів (логопеди, психологи, дефектологи, фізичні реабілітологи):

  1. інклюзивно - ресурсного центру Тиврівської селищної ради безпосередньо у смт. Тиврів (вул. Тиверська, 20 – приміщення школи) або щочетверга з 9.00 год. до 14.00 год.  - у м. Гнівань, вул. Подільська, 1 – на базі КЗ «Центр позашкільної освіти «Простір»». Послуга для її отримувачів є безкоштовною (Гніванська міська рада здійснює проплату відповідно до укладеного договору).

Контактний телефон 096-3544362;

  1. КЗ «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації  дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» (м. Вінниця, вул. В. Городецького, 10). Фахівці цього центру надають послугу оф лайн (з дотриманням карантинних вимог) та он лайн, якщо ви:
  • маєте питання щодо розвитку своєї дитини;
  • хвилюєтеся, що ваша дитина відрізняється від однолітків, або вам про це говорить педіатр чи вихователь закладу дошкільної освіти.

Послуга надається безкоштовно!

Запис на консультацію за тел. 067 5457720.

Начальник Служби у справах дітей,

           соціального захисту та охорони здоровя

Гніванської міської ради Ольга Кравець