Відповідно до постанови КМУ №333 від 19 березня 2022 року, власникам приміщень, що прийняли безоплатно в своїх оселях ВПО необхідно здійснити наступні кроки:

- Не пізніше наступного дня з дня розміщення ВПО прийти в Гніванську міську раду (кабінет №8) та написати заяву у якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові кожної з розміщених осіб та до якої додаються копії документів (паспорта громадянина України або свідоцтва про народження внутрішньо переміщеної особи), що посвідчують їх особу та надати довідку про відсутність заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Фото без опису

- Для отримання компенсації власник жилого приміщення не пізніше п’яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до Гніванської міської ради заяву (Додаток 1 до Постанови КМУ №333). Дана заява розглядається протягом 5 робочих днів та в цей період уповноважена особа Гніванської міської ради проводить перевірку (верифікацію) наведених у заяві власником жилого приміщення відомостей з відвідуванням (у разі потреби) місця розміщення ВПО, зокрема з метою перевірки факту такого розміщення, його безоплатності, кількості розміщених осіб та умов їх проживання, документів, що встановлюють особу.

- За результатами перевірки уповноважена особа Гніванської міської ради визначає обсяг компенсації витрат власника жилого приміщення, що пов’язані з безоплатним розміщенням внутрішньо переміщених осіб, та подає заяву до Вінницької обласної військової адміністрації до 10-го числа місяця, що настає за звітним.

4??Вінницька обласна військова адміністрація протягом двох робочих днів після отримання заяви надсилає узагальнену інформацію до Міністерства розвитку громад та територій України. 

-Міністерство розвитку громад та територій України узагальнює подану інформацію обласними військовими адміністраціями та готує проект рішення Кабінету Міністрів України про виділення коштів з державного бюджету.

-Виплата компенсації здійснюється виключно у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами до 20-го числа місяця з дня закінчення звітного місяця за умови відсутності заборгованості власника жилого приміщення за житлово-комунальні послуги.

Компенсація надається фізичним особам – громадянам  України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень приватного житлового фонду, і безоплатно розміщували в цих приміщеннях переселенців, які після введення воєнного стану перемістилися з Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та м. Київ, і не є отримувачами щомісячної адресної допомоги ВПО для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату ЖКП