З 1 травня 2018 року у м. Гнівань розпочато реалізацію найбільшого проекту у Вінницькій області - «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань». Проект співфінансується Європейським Союзом у рамках Програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» (CoM-DeP). Його реалізацію здійснюватимуть Гніванська міська рада у партнерстві з Громадською організацією «Єврорегіон «Дністер»  протягом 3-х років.

Фото без опису

Загальний бюджет проекту складає 970,913.00  євро, з яких фінансування ЄС - 757,312.00 євро (78%).

 

Загальною метою проекту є провадження сталої енергетичної політики міста Гнівань шляхом реалізації передбачених у «Плані дій сталого енергетичного розвитку до 2020 року м.Гнівань» енергоефективних заходів для муніципального, житлового, промислового, бізнесового секторів.

 

В рамках проекту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань» передбачено реалізацію низки заходів, які формують наступні головні компоненти проекту:

Компонент проекту №1: термомодернізація муніципальних закладів освіти м. Гнівань.

Найбільшою складовою проекту являються роботи із комплексної термомодернізації будівель муніципальних закладів освіти міста Гнівань. Попередньо у аплікаційній формі проекту таким об’єктами були зазначені дошкільні навчальні заклади №1, №3, №4 та №5.

Однак одним із головних пріоритетів проекту є відповідність модернізації будівель європейським стандартам будівництва та безпеки. Тому остаточне визначення того, які заклади освіти будуть термомодернізовані у рамках проекту, відбудеться за рішення Представництва ЄС в Україні на основі матеріалів технічного обстеження будівель. Такі обстеження заплановані виконати до серпня 2018 року.

Слідуючим етапом компоненту стане проведення енергоаудиту будівель та виготовлення проектно-кошторисної документації. Саме такі заходи дозволять визначити точні об’єми робіт, їх вартість, які необхідно виконати для комплексної та якісної термомодернізації закладів освіти.

І лише після цього будуть виконуватися будівельні роботи для термомодернізації закладів освіти. В залежності від потреб закладу, до таких видів робіт відносяться: термоізоляція стін, цоколю, перекриттів підвалів, ремонт елементів конструкції дахів із ізоляцією перекриттів, заміна вікон і дверей,  монтаж  системи  рекуперації повітря, реконструкція системи опалення з встановленням терморегуляторів, реконструкція індивідуальних котелень із встановленням приладів погодного регулювання подачі теплопостачання та лічильників тепла, утеплення магістральних тепломереж, модернізація системи внутрішнього освітлення.

Компонент проекту №2: Створення та налагодження роботи відділу енергоменеджменту Гніванської міської ради.

Головними завданнями відділу стане ефективне управління споживання енергоресурсів бюджетними закладами, реалізація заходів «Плану дій сталого енергетичного розвитку до 2020 року м. Гнівань» та залучення додаткових джерел фінансування.

Для налагодження роботи такого відділу у рамках проекту буде придбано автоматизовану системи моніторингу споживання енергоносіїв бюджетними установами та обладнання для енергоаудиту, прийнято на роботу на конкурсній основі енергоменеджера та проведено його навчання із підвищення кваліфікації.  

Компонент проекту №3: Створення і налагодження роботи Муніципального фонду енергоефективності м. Гнівань.

На 3-му році реалізації проекту заплановано створення Муніципального фонду енергоефективності м. Гнівань, з якого щорічно на конкурсній основі буде надаватися співфінансування з міського бюджету на впровадження енергоефективних заходів у житловому секторі міста.

У рамках цього заходу Гніванська міська рада розробить Положення про функціонування Фонду, яке визначатиме пріоритети та порядок проведення конкурсу, визначення переможців та умови співфінансування.

Компонент проекту №4: Інформаційно-навчальні заходи на теми впровадження енергоефективних заходів у всіх секторах міста Гнівань.

До інформаційно-навчальних заходів проекту належатимуть  проведення трьох щорічних Днів сталої енергії, десяти навчальних заходів для різних цільових груп, трьох прес-конференції проекту, Фінальної конференції проекту, виготовлення та поширення тематичних буклетів та плакатів проекту.

Метою усіх заходів буде презентація, інформування про хід реалізації проекту та підвищення обізнаності різних цільових груп щодо сучасних енергоефективних заходів у муніципальному, житловому, промисловому і бізнесовому секторах.

Детальна інформація про усі заплановані заходи та їх анонси будуть публікуватися на етапі їх підготовки.

Слідкуйте за новинами проекту на сайті та у соціальній мережі Facebook за посиланнями:

https://gnivan-miskrada.gov.ua/more_news2/

https://www.facebook.com/energyefficienthnivan/