11 квітня у м. Гнівань відбулося перше засідання Керівного комітету проекту «Енергоефективний Гнівань - енергетична політика для сталого розвитку міста Гнівань».

Фото без опису

Проект фінансується Європейським Союзом в рамках ініціативи EU4Energy та програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» та реалізується Гніванською міською радою у партнерстві з Громадською організацією «Єврорегіон «Дністер».

Фото без опису

30 квітня 2019 року минатиме перший рік реалізації проекту, тому головними темами зустрічі стали обговорення проміжних результатів проекту та прийняття рішень щодо плану реалізації на 2-й рік проекту.

Фото без опису

Учасниками зустрічі стали як члени Керівного комітету, так і представники робочої групи та персоналу проекту.

Фото без опису

Засідання комітету розпочалося із вітального слова міського голови Володимира Кулешова: «Мешканці нашого міста, як і ми усі, хочемо бачити головні результати вже сьогодні – це 4-и термомодернізовані дитячі садки. Однак це серйозний проект, який потребує багатьох організаційних заходів та важливих рішень, які ми реалізовуємо крок за кроком»

.Фото без опису

Голова партнерської громадської організації «Єврорегіон «Дністер» Сергій Татусяк також привітав усіх учасників та зазначив: «Місто Гнівань на правильному шляху розвитку та співпраці. Найближчим часом очікуються різні інструменти фінансової підтримки від Європейського Союзу для органів місцевого самоврядування, громадськості та бізнесу. Але до цього потрібно бути готовим, а саме м. Гнівань має досвід підготовки і реалізації проектів».

Ключовий експерт Команди Підтримки CoM-DeP Дмитро Іваненко, який також являється членом Керівного комітету, презентував учасникам роль Команди Підтримки та нову концепцію ініціативи «Угода мерів»: «Угода мерів» стала більшою ініціативою та уже давно вийшла за межі Європейського Союзу. Якщо м. Гнівань, яке стало містом-підписантом у 2015 року, взяли на себе зобов’язання зменшити рівень викидів СО2 до 2020 року на 20%. То нові міста-підписанти зобов’язуються знизити викиди СО2 до 2030 року на 30%. Зараз ми будемо моніторити виконання попередньої фази та аналізувати досягнуті результати».

Асистент менеджера проекту Аліна Поштар презентувала поточний стан реалізації проекту: «У рамках інфраструктурної складової проекту уже виконано технічне обстеження та енергоаудити  будівель ДНЗ №1, №3, №4 та №5. Також у Гніванській міській раді створено відділ, який відповідатиме за енергоменеджмент та енергомоніторинг. Окрім цього, міською радою разом із партнером уже поданий перший проміжний звіт проекту до Представництва ЄС в Україні».

Фото без опису

«У рамках комунікаційної діяльності було реалізовані усі заплановані заходи у першому році проекту, а саме виготовлення промоційної продукції, проведення Тижня сталої енергії, стартової прес-конференції та 3-х навчальних заходів. За 8 місяців проекту читачами матеріалів проекту тільки на електронних ресурсах стали понад 66 тис. користувачів Інтернету. У квітні-травні ми плануємо провести аналіз виконання комунікаційного плану першого року проекту та розробити новий план на другий рік реалізації», - повідомила комунікаційний експерт проекту Анастасія Ланова.

Менеджер проекту Євгеній Ткач детально презентував результати технічних обстежень по кожної із будівель дошкільних начальних закладів: «Головною метою проведення робіт з технічного обстеження стало отримання експертної оцінки технічного стану огороджуючих конструкцій, рекомендації щодо усунення існуючих пошкоджень конструкцій та приведення її до нормального стану. Окрім цього, звіти про технічне обстеження дозволили нам отримати відповіді чи придатні та безпечні конструкції будівель ДНЗ №1, №3, №4та №5 до майбутніх навантажень від комплексної термомодернізації,  які заплановані у рамках проекту. Всі рекомендації обов’язково повинні бути враховані під час проектування майбутніх робіт».

Результати проведених енергоаудитів будівель ДНЗ презентував особисто енергоаудитор Олександр Куцевалов: «У кожному звіті про енергоаудит будівлі ДНЗ наведена інформація про оцінку поточного споживання енергоресурсів, стану інженерних мереж опалення та котельного обладнання, джерела нераціонального використання енергетичних ресурсів. Та найголовніше - на основі результатів проведених енергетичних обстежень сформовані рекомендовані енергоефективні заходи та прогноз їх результативності.

Згідно очікувано прогнозу реалізація енергоефективних заходів в усіх запланованих об’єктах проекту дозволить знизити використання теплової та електричної енергії не менше ніж 70% від базового значення».

Одним із головних рішень засідання Керівного комітету стало планування виготовлення проектно-кошторисної документації на виконання робіт у ДНЗ №1, 3 та 5, а згодом для ДНЗ №4.